30.11.12

"Ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα"

Του Μόσχου Εμμ.Λαγκουβάρδου

        Πιστεύουμε στον Κύριο Ιησού και τον παρακαλούμε δια της Θεοτόκου και πάντων των αγίων να μας ελεήσει και να μας σώσει από τις αμαρτίες μας. Η πίστη και η προσευχή δίνει νόημα στη ζωή μας. Αξίζει να πιστεύουμε  και να προσευχόμαστε για να μας σώσει ο Θεός από τις αμαρτίες μας. Η πίστη και η προσευχή μας δίνει ενέργεια Χριστού. Η ζωή μας είναι ενεργητική διά Χριστόν. Δεν είμαστε παθητικοί άνθρωποι, που δεν ξέρουμε γιατί ζούμε.

Η παθητικότητα είναι κατευθυνόμενη από μυστικά κέντρα εξουσίας. Στην αρχή  με την προπαγάνδα και την Εκπαίδευση νιώθουμε ότι δεν έχει αξία να προσπαθεί κανείς μόνος του. Η ζωή του μόνου δεν έχει νόημα. Πρέπει να μπει σε κάποια οργάνωση και πολλοί μπαίνουμε στις οργανώσεις. Ώσπου νιώθουμε ότι και οι οργανώσεις δεν είναι ενεργητικές. Οι μόνοι ενεργητικοί είναι οι άγνωστοι που κινούν τα νήματα των ομάδων, των πολιτικών κομμάτων, των οργανώσεων γενικά,  κρυμμένοι σε κάποια λέσχη ή στοά. Η ενεργητικότητά τους δεν είναι δια Χριστόν. Δεν είναι ελεύθεροι από την κακία τους. Υπηρετούν τα πάθη τους, όπως οι δούλοι τα αφεντικά τους. Τη δουλοφροσύνη τους επιδιώκουν με κάθε μέσον να τη μεταδώσουν και στους άλλους.

Αναρωτιέμαι, είναι τόσο πολύτιμη η ελευθερία; Γιατί δεν εμποδίζει ο Θεός τον άνθρωπο να κάνει το κακό; Λένε ότι δεν τον εμποδίζει γιατί ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο να είναι ελεύθερος. Είναι ελεύθερος ο άνθρωπος που κάνει το κακό; Δεν είναι δούλος της κακίας του;

   Πράγματι δεν είναι ελεύθερος αυτός που κάνει το κακό, αλλά  με την ελεύθερη επιλογή του ακολουθεί αυτό το δρόμο.  Με τη θέλησή του γίνεται κανείς δούλος. Καθένας από μας είναι ελεύθερος να επιλέξει να μείνει ελεύθερος ή να γίνει δούλος της κακίας του και γενικά του Κακού. Δε γίνεται κανείς παρά τη θέλησή του δούλος του Κακού .

Ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς τους Γαλάτες γράφει: "Πάντες γαρ υιοί Θεού εστέ διά της πίστεως εν Χριστώ Ιησού. Όσοι γαρ εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε. Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες γαρ υμείς εις έστε εν Χριστώ Ιησού. Ει δε υμείς Χριστού, άρα του Αβραάμ σπέρμα εστέ και κατ΄ επαγγελίαν κληρονόμοι"

(....Είστε ,λοιπόν, όλοι παιδιά του Θεού, αφού πιστεύετε στον Ιησού Χριστό. Κι αυτό γιατί όσοι βαφτιστήκατε στο όνομα του Χριστού, έχετε ντυθεί το Χριστό. Δεν υπάρχει πια Ιουδαίος και ειδωλολάτρης, δεν υπάρχει δούλος και ελεύθερος, δεν υπάρχει άντρας και γυναίκα. όλοι είστε ένας , χάρη στον Ιησού Χριστό. Κι αφού ανήκετε στο Χριστό, είστε απόγονοι του Αβραάμ και κληρονόμοι της ζωής, όπως την υποσχέθηκε ο Θεός.)

Πριν το Χριστό δεν ήταν έτσι και δεν είναι έτσι επίσης γι΄ αυτούς που δεν πιστεύουν στον Χριστό.Ο κόσμος χωρίς το Χριστό είναι πρόβατα χωρίς ποιμένα:

      "..... Και πεζοί από πασών των πόλεων συνέδραμον εκεί, και προήλθον αυτούς και συνήλθον προς αυτόν. Και εξελθών είδε ο Ιησούς πολύν όχλον και εσπλαχνίσθη επ' αυτοίς, ότι ήσαν ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα...."

      (....έτσι έτρεξαν από όλα τα μέρη με τα πόδια προς τα κει κι έφτασαν πριν από αυτούς και μαζεύτηκαν γύρω από τον Ιησού. Όταν εκείνος βγήκε στη στεριά , είδε πολύ κόσμο και τους σπλαχνίστηκε, γιατί ήταν σαν πρόβατα που δεν έχουν βοσκό, κι άρχισε να τους διδάσκει πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: