18.9.13

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ !

 Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο Απόστολος Παύλος λέει για την αληθινή αγάπη, πως δεν είναι ιδιοτελής: "Η αγάπη ου ζητεί τα εαυτής".

'Ενας ασκητής στην έρημο, την ώρα που γύριζε, το βράδυ,  στο κελί του, είδε έναν κλέφτη να φεύγει άπρακτος, γιατί δεν βρήκε τίποτα να κλέψει.

Ο άσκητής κοίταξε με λύπη τη φεγγαρόλουστη νύχτα  κι είπε αναστενάζοντας:  αχ, φτωχέ άνθρωπε, να μπορούσα να σου χαρίσω αυτό το ωραίο φεγγαρόφωτο!

Η ομορφιά δεν είναι ποτέ συμβατή με την ιδιοτέλεια. Θα μπορούσαμε να ορίσουμε το ωραίο ως κάτι που δεν μπορούμε ποτέ να το χαρούμε όσο περιμένουμε άλλη απολαβή από αυτό, εκτός από την αισθητική απόλαυση.

Οι Έλληνες, λαός καλλιεργημένος αισθητικά με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, θεωρεί απαράδεκτο παν ό,τι δεν είναι ωραίο. Απεχθάνεται την δίψα για το κέρδος και τη δύναμη, σε αντίθεση με άλλους λαούς , που τους διέπει η βουλησιαρχία.

Δυστυχώς, άλλοι λαοί, όπως οι Γερμανοί π.χ. που είναι προσηλωμένοι στο χρήσιμο και στο ωφέλιμο, δεν μπορούν να καταλάβουν τους Έλληνες , το ίδιο κι οι κομπλεξικοί απέναντι στους ξένους δικοί μας, και τους θεωρούν τεμπέληδες ή παιδιά.

Ανιδοτέλεια ζητεί ο Κύριος από τον άνθρωπο, όταν λέγει, πως αν δεν γίνετε όπως τα παιδιά, δεν θα μπείτε στη βασιλεία του Θεού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: