21.2.14

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΙΛΙΑ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


Η καλύτερη ομιλία είναι η σύντομη. Μια φορά κάποιος έκανε μια σύντομη ομιλία και καταχειροκροτήθηκε. 'Όταν ρώτησε τον κόσμο, τί είπε και τους άρεσε τόσο, ο κόσμος απάντησε: Δεν ξέρουμε τί είπες, αλλά είπες λίγα.

Στο χωριό που θα πάω την Κυριακή σκέφτομαι να κάνω μια καλή ομιλία για την "εχθρότητα χωρίς αιτία". Το θέμα το διάλεξα από την ταινία "Επαναστάτης χωρίς αιτία". Η ομιλία μου θα είναι αυτή: "Αν σας ενοχλεί κάτι, προσευχηθείτε υπέρ αυτού και θα πάψει να σας ενοχλεί. Αν δεν πάψει, συνεχίστε την προσευχή."

Τί άλλο να πει κανείς, περισσότερο από αυτό που είπαν οι Αγιοι Πατέρες; Κάποιος μιλώντας για τον εαυτό του καθώς έβλεπε τη ζωή του στον κόσμο, είπε, στον Άγιο Αντώνιο, ότι θα τον κάψει ο Θεός. Ο Άγιος Αντώνιος απάντησε: "Η Κόλαση υπάρχει και είναι για μένα."

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σερβίας έλεγε στους ομιλητές να λένε λίγες ιδέες στις ομιλίες τους. Αν πείτε τρεις ιδέες, ο ακροατής μπορεί να θυμηθεί τις δύο. Αν πείτε τέσσερις, μπορεί να θυμηθεί τη μία. Αν πείτε πέντε και παραπάνω, δεν θα θυμηθεί καμία.
Μου

Δεν υπάρχουν σχόλια: