3.4.14

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ

 Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδοου

                                      ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ

Πώς θεραπεύεται το σύνδρομο του πανικού; Οπωσδήποτε όχι με λογικά επιχειρήματα. Γιατί όμως δεν θεραπεύεται με λογικά επιχειρήματα, με την ενέργεια δηλαδή του εγκεφάλου, αφού ο τρόμος αυτός είναι στο μυαλό;

Αυτό είναι επίσης ένα μεγάλο παράδοξο. Ο τρόμος είναι στο μυαλό και με καμιά ενέργεια του μυαλού δεν θεραπεύεται.

Σήμερα έγινε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Λάρισα και κάποιοι εγκλωβίστηκαν στους ανελκυστήρες. Γιατί ανησυχεί αυτός που δεν του αρέσει να κλείνεται πουθενά; Θα τηλεφωνήσει κάποιος στην πυροσβεστική και ύστερα από λίγη ώρα θαρθεί να σε βγάλει.

Όλα αυτά τα λέει η λογική, αλλά ο πανικός δεν ακούει τη λογική. Δεν σκέφτεται λογικά. Δε σκέφτεται καθόλου. .

Ο Παν δεν ήταν μόνο ο μυθικός θεός της μουσικής που έθελγε με τις γλυκές μελωδιες τα αυτιά των βοσκών, ήταν ενίοτε πνεύμα πονηρόν, που του άρεσε να κατατρομάζει αυτούς που τριγύριζαν μόνοι τους στις ερημιές των βουνών.

Ο τρόμος του πανικού προκαλείται όταν κανείς είναι μόνος, σε έρημο και σκοτεινό μέρος, όπου δεν υπάρχει ελπίδα να σε βοηθήσει κανείς, όπως είναι οι ερημιές των δασών και των βουνών.

Τώρα οι ερημιές και οι τρόμοι των βουνών ήρθαν στην πόλη, σαν τους εισπρακτικούς ληστές που άφησαν τα βουνά και ληστεύουν τον κόσμο όπου βρεθεί, αδιακρίτως αν είναι χωριό, κωμόπολη ή πόλη.

 Η καλύτερη πρόληψη για το σύνδρομο του πανικού του ανελκυστήρα είναι αυτή που θα μου πρότεινε, είμαι βέβαιος, ο φίλος μου ο πρόεδρος.

-Τί θά ΄κανες αν ήσουν εσύ; θα τον ρωτούσα αν τον είχα τώρα εδώ .

-'Ακουσε , Μόσχο μου, θα μού 'λεγε ο αγαπητός μου πρόεδρος. Εξαρτάται. Εμένα, όπως ξέρεις, μ΄ άρέσει το τσίπουρο, με μεζέ, που θα τον κάνω ο ίδιος, κανένα ψαράκι, κανένα χταποδάκι , ψημένο στη σχάρα, με μπόλικο λεμόνι.

Θα κοπανούσα μερικά τσίπουρα και μετά θα έμπαινα , θεραπευμένος, στο κουτί του ανελκυστήρα. Τώρα εσύ, αν αγαπάς το κρασί, γίνεται και με το κρασί, μόνο θα χρειαστείς άλλο μεζέ.






Δεν υπάρχουν σχόλια: