16.11.14

ΟΙ ΜΥΘΟΙ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Οι μύθοι είναι δημιούργημα των αρχόντων. Απόδειξη πρώτον ότι οι μύθοι κρύβουν την ωμότητά τους, και δεύτερον ότι οι άρχοντες ενώ είναι διώκτες αυτών που αποκαλύπτουν την ωμότητα των μύθων και των καθεστώτων που τους δημιουργεί ( Διώξεις Προφητών, Αγίων Μαρτύρων, Πατέρων της Εκκλησίας κ.α. ) εμφανίζονται οι ίδιοι ως θύματα.

Παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα τόσο από την Ιστορία όσο κι απ΄ τους ίδιους τους μύθους. Παραδείγματα από την ιστορία είναι οι φοβεροί διωγμοί των Ρωμαίων αυτοκρατόρων εναντίον των χριστιανών . Από τη μυθολογία ενδεικτικά αναφερόμαστε στο γνωστό μύθου του ξυλοκόπου και του λιονταριού.

Στο μύθο του ξυλοκόπου και του λιονταριού, το φανερό νόημα είναι ότι οι πληγές του σώματος κλείνουν, ενώ η πληγή από τα πικρά λόγια δεν κλείνει ποτέ. Η κρυμμένη ωμότητα είναι ότι οι ισχυροί (τα λιοντάρια) δεν γίνονται ποτέ παιδαγωγοί και μάλιστα με εκούσιον πάθος, όπως αυτό του λιονταριού του μύθου.

Το χοντρό ψέμα του μύθου δείχνει την ωμότητά του εμφανίζοντας τον άρχοντα ως μάρτυρα,που θυσιάζεται για την Παιδεία του λαού και μάλιστα εκουσίως, ενώ η αλήθεια είναι εντελώς αντίθετη, ότι ο άρχοντας καταδιώκει τους Μάρτυρες που αποκαλύπτουν την βία τόσον του ιδίου όσον και των μύθων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: