9.9.16

ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η λέξη «αποκρυφισμός» προέρχεται από τη λέξη «κρυφός». Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το σκοτάδι. Κάποτε στο χωριό μου, στη Δεσκάτη Γρεβενών, ήρθε ένας ειρηνοδίκης και ζήτησε από τον παππού μου να του νοικιάσει το σπίτι. Ήθελε να βάψει μαύρους τους τοίχους και να βάλει μαύρες κουρτίνες στα παράθυρα. Κι ο παππούς μου δεν του το νοίκιασε.

Γιατί αγαπάει κανείς το σκοτάδι; Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις το σκοτάδι σημαίνει ότι αυτοί που θέλουν να ζουν στο σκοτάδι, επιδιώκουν να κρυφτούν είτε από τους άλλους είτε κι από τον ίδιο τον εαυτό τους. Ουσιαστικό γνώρισμα της ύπαρξης είναι η γνώση του εαυτού. Υπάρχουμε γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουμε. Τα ζώα δεν έχουν ύπαρξη. Δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν. Στη θρησκεία του Βουδισμού οι πιστοί επιδιώκουν την ανυπαρξία. Προσεύχονται να μην υπάρχουν.


Σ΄ ένα χωριό της Θεσσαλίας κανένας δεν θα σου πει ότι γνωρίζει τους συγχωριανούς του. Όλοι είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Δεν υπάρχει αυτός που ζητάς. Ακόμα κι ο ίδιος θα αρνηθεί τον εαυτό του. Δεν είναι καθόλου παράξενο όταν λαοί κρύβονται ομαδικά. Ένας ολόκληρος κόσμος προσπαθεί να κρυφτεί. Ολοκληρωτισμοί επιβάλλουν την ομοιομορφία. Αλλάζουν τα ονόματα με αριθμούς. Τα στίγματα με τα οποία παραλλάσσονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τα στοιχεία της ταυτότητας γίνονται της μόδας. Στη Διοίκηση η υπευθυνότητα εξαφανίζεται πίσω από την απροσωπία της. Η προσωπική ευθύνη χάνεται πίσω από την απροσωπία.


Μερικοί συγχέουν τη λέξη «κρυφός» με τη λέξη «μυστικός», ενώ δεν έχουν καμία σχέση, εκτός του ότι και στις δύο περιπτώσεις εμποδίζεται η γνώση, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Εμποδίζεται η γνώση του κρυφού γιατί κρύβεται, ενώ η γνώση του μυστικού δεν εμποδίζεται γιατί ο μυστικός κρύβεται, αλλά γιατί διαφέρει η γνώση.

Η γνώση του μυστικού δεν στηρίζεται στη λογική, αλλά στην εμπειρία. Οι Μυστικοί Πατέρες της Εκκλησίας δεν είναι «αποκρυφιστές», δεν κρύβονται ούτε αυτοί ούτε οι εμπειρίες τους. Τους Μυστικούς τους γνωρίζουμε όταν έχουμε τις ίδιες εμπειρίες.















moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: